Jun 17 2018

Maos Lyst 50 år

Maos Lyst

Maos Lyst fylder år 50! Det fejrer vi d. 17. og 18. august.

Fredag d. 17. august holder vi åbent hus, hvor alle venner, naboer, tidligere beboere, interesserede, nysgerrige og presse er velkomne. Havedøren er åben fra kl. 15.00 – 23.00.

Lørdag d. 18. august inviterer vi til jubilæumsfest. Denne dag vil vi samle alle med tilknytning til huset, derfor håber vi meget at se alle der har boet i Maos, er kommet i huset eller på anden måde har en tilknytning hertil. Alle er velkomne fra kl. 14.00 til langt ud på natten.

Vi har et stærkt program med koncerter, bogudgivelse, samtaler om kollektiver og en masse andet godt. Programmet opdateres løbende, så hold øje med hjemmesiden her og på vores Facebook-events:

Facebook: åbent hus fredag d. 17. august

Facebook: Jubilæumsfest lørdag d. 18. august

Deltagelse d. 17. august er gratis, men med gratis tilmelding. Klik her for at tilmelde dig åbent hus fredag d. 17. august.

Du tilmelder dig jubilæumsfesten d. 18. august ved at købe 100 Mao Dollar for 150 kr. , som kan bruges på mad, drikke og kage mm. Klik her for at tilmelde dig jubilæumsfesten lørdag d. 18. august.

Til begge dage er det muligt at donere et bidrag til festen. Alle indtægter går til at dække udgifterne til jubilæet, så donationer er meget velkomne.

Tilmelding må meget gerne ske inden d. 10. august, så vi har en fornemmelse af, hvor mange der deltager.

Til begge dage er det muligt at købe mad og drikke.

Vi glæder os til at se jer og fejre det her fantastiske kollektivs historie sammen med jer!

Hilsen

Selma, Silas, Buster, Bertil, Clara, Morten, Emilie, John, Anne, Lærke, Troels, Kasper, Marie, Frederik, Jorge & Douglas


Mar 2 2014

Fri os fra kernefamilien

I forrige uge sendte DR2 en temalørdag under titlen “Fri Os Fra Kernefamilien”. Journalist Anni Pape lånte vores stue og interviewede filminstruktør Thomas Vinterberg og Nadia Kløvedal Reich om det at vokse op i et kollektiv.

I kan se udsendelsen HER.

Foto: Screendump fra dr.dk

Tidligere har samme journalist lavet programmet “Fra Blød Hippie til Hård Revolutionær”, der handler om 70’ernes ideologier. Her kan man også få et glimt af Maos Lyst. Se HER.


Apr 16 2013

Maos Lyst 1973

Maos Lyst

Øverst til venstre: Troels Kløvedal, Peter Juul, Ruth Sperling, Brita Wielopolska, Janne Giese, Dorte Grünbaum, Ebbe Kløvedal Reich, Douglas Kløvedal Rennark, Mogens Kløvedal Pedersen, Hans Jørgen Kløvedal Svendsen, Sigurd Mikkelsen, Knud Kløvedal Bennetsen.

På trappen fra venstre: Karen Noack, Jørgen Krag, Ingrid Oustrup Jensen, Tanya van Deurs, Anna van Deurs, Niels Kløvedal Eriksen, Marianne

Foto: Pernille Nørgaard (“Lille Pernille”)


May 26 2012

Barndomsminder fra Maos Lyst

Maos Lyst

100 års barndom. 1970-1980:

Flippe – det er noget til at tage om halsen


Dec 26 2010

40-års jubilæum august 2008

Maos Lyst


Nov 14 2009

Langelands-manifestet

Fornylig kom jeg af omveje til at læse en nekrolog over en af husets gamle bebeoere, Ebbe Kløvedal Reich, på Informations hjemmeside. Nekrologen nævnte bl.a. Langelandsmanifestet, som Ebbe skrev sammen med en af husets andre beboere, Henning Kløvedal Prins, tilbage i starten af 1970erne som “et forsøg på at skabe en utopi for den fremvoksende kollektivbevægelse”, som var meget stærk på det tidspunkt.

Jeg havde aldrig hørt om Langelandsmanifestet, og spurgte derfor Douglas, vores husalf og kollektive hukommelse, ad. Lynhurtigt fik han kontakt til både Henning Prins og Ebbe Kløvedals enke Elise, som begge henviste til, at værket stadig kunne findes på biblioteket. Så vidt de vidste, eksistererede der vist ikke en online udgave.

Jeg lånte manifestet på biblioteket, og tænkte, at nu kunne jeg passende scanne det ind, og således bevare det for eftertiden i digital form. Jeg har uploadet det her på Maos Lysts server, så alle interesserede i den danske kollektiv-bevægelses historie kan nu downloade det og dele det med øvrige interesserede.

Og hvad med selve manifestet? Jamen, efter at have læst de 16 sider, så synes jeg, at det er fascinerende dokument, der tænker kollektiv-tanken til ende og tydeliggør, at en anden verden er mulig, hvis vi ønsker det. Mest fascinerende er, at de tekniske udfordringer, som manifestet identificerede helt tilbage i 1972 i forhold til masse-medier og muligheden for at lade alle komme til orde, i høj grad er blevet løst med internettet. Det må jo så være en hindring mindre på vejen mod et mere menneskeligt, fantasifuldt, levende og frit Danmark.


Jul 27 2009

Drivhusene

Maos Lyst

Her ses det gamle drivhus midt i haven med tilhørende nyttehave.
Billedet er fra september 1999.

I 2004 blev det gamle drivhus revet ned, og et nyt blev opført i venstre
side af haven. Mange træer blev nedlagt og et stort hul blev gravet.


Jun 10 2009

Dengang i 1975

Maos Lyst

Nordkrog, 100 Blomster og Maos Lyst


Jun 9 2009

Dengang i 2005

Maos Lyst

Dejlige mennesker i et dejligt hus…


Feb 9 2009

Hvad er der egentlig med det Maos?

Maos Lille Lyst

Anne var på Bymuseet her den anden dag, og faldt over et eksemplar af Maos Lille Røde, hvilket vi ville dele med jer. Folk rynker til stadighed på brynene over navnet på vores kollektiv, så jeg tænkte, at jeg ville give lidt baggrund om hvorfor kollektivet hedder som det gør:

  1. Navnet blev valgt i starten af halvfjerdserne efter kollektivet først havde heddet Svanemøllekollektivet.
  2. Navnet er ment som et spil på typiske kolonihavehus-navne som “Frederiks Ro” eller “Balders hvile.”
  3. Navnet blev valgt til dels fordi det rummer en vittig spænding mellem Mao – der mest af alt var en herskesyg diktator – og det dejligt drilske ord Lyst, der netop udtrykker at man gør som man selv ønsker og føler glæde ved. Det er nærmest en diktatorisk forpligtelse til at være sig selv.
  4. Datidens maoister hadede alle navnet af et godt hjerte. De kunne slet ikke se det sjove i navnet.
  5. Nu hvor Mao mildest talt er passé, har det flere gange været på tale at ændre navnet på kollektivet. Men hver gang har man endt med at beholde det: Navnet er nu en del af Danmarks kulturhistorie, og det ikke længere op til os at ændre det.
  6. Ingen af de nuværende beboere i Maos Lyst har den mindste sympati for Mao.