Hvad er der egentlig med det Maos?

Maos Lille Lyst

Anne var på Bymuseet her den anden dag, og faldt over et eksemplar af Maos Lille Røde, hvilket vi ville dele med jer. Folk rynker til stadighed på brynene over navnet på vores kollektiv, så jeg tænkte, at jeg ville give lidt baggrund om hvorfor kollektivet hedder som det gør:

  1. Navnet blev valgt i starten af halvfjerdserne efter kollektivet først havde heddet Svanemøllekollektivet.
  2. Navnet er ment som et spil på typiske kolonihavehus-navne som “Frederiks Ro” eller “Balders hvile.”
  3. Navnet blev valgt til dels fordi det rummer en vittig spænding mellem Mao – der mest af alt var en herskesyg diktator – og det dejligt drilske ord Lyst, der netop udtrykker at man gør som man selv ønsker og føler glæde ved. Det er nærmest en diktatorisk forpligtelse til at være sig selv.
  4. Datidens maoister hadede alle navnet af et godt hjerte. De kunne slet ikke se det sjove i navnet.
  5. Nu hvor Mao mildest talt er passé, har det flere gange været på tale at ændre navnet på kollektivet. Men hver gang har man endt med at beholde det: Navnet er nu en del af Danmarks kulturhistorie, og det ikke længere op til os at ændre det.
  6. Ingen af de nuværende beboere i Maos Lyst har den mindste sympati for Mao.